Pielęgnacja usłana różami. Woda różana i olejek różany – najsilniejszy duet kosmetyczny

„Coś co nazywamy różą pod inną nazwą równie by pachniało”

Wiliam Szekspir z pewnością wiedział, o czym pisze, jednak ja bardzo się ciesze, róża nazywa się tak, nie inaczej. Dzisiejszy post z pewnością inaczej by się pisało, gdybym zamiast wody różanej i różanego olejku pisała Wam np. o wodzie z… kapusty lub kapuścianym olejku. Różą być: to brzmi dumnie i w dodatku zobowiązuje. Sama róża chyba dobrze o tym wie, ponieważ kosmetyki z jej udziałem są jednymi z najsilniej pielęgnujących substancji.

Jeśli o mnie chodzi, to woda różana i różany olejek należy do mojej osobistej top Wielkiej Piątki najlepszych kosmetyków. Dziś opowiem Wam dlaczego. Mam nadzieję, że zarażę Was miłością do róży, a jest ją za co kochać:)

Pewnie większości z Was woda różana kojarzy się z nienaturalnie i mdło pachnącymi perfumami, którymi zraszały się nasze babcie. Owszem, zapach róży jest nieco retro – mi jednak kojarzy się z dzieciństwem i z miłymi, prywatnymi uroczystościami, czyli bukietem czerwonych róż. Jeśli chodzi o nasze babcie – trzeba oddać im szacunek za to, że używały różanej wody. Mądre kobietki dobrze wiedziały, co robią. Królowa kwiatów nie bez powodu stała się symbolem piękna. Chcecie wiedzieć, dlaczego? Posłuchajcie…

Olejek różany – narodowy skarb Bułgarii

W dalekim świecie, otoczona malowniczymi górami istnieje niezwykła dolina – to tam rosną najpiękniejsze i najcenniejsze gatunki róż. Klimat rozpieszcza je dużymi amplitudami temperatur między dniem a nocą, więc kapryśne, lecz piękne róże mają tam jak w raju. W istocie – rajsko wygląda dolina przystrojona ciągnącymi się po horyzont krzakami róż. Takiego widoku można doświadczyć tylko w centralnej Bułgarii, w Kazanłyku. Stamtąd pochodzi najlepszej jakości olejek różany i różana woda. Czy wiecie, że raz do roku obchodzone jest tam święto róż? Wygląda to malowniczo i spektakularnie. Jeśli będziecie zatem chcieli kupić sobie wodę różaną lub olejek – wybierajcie ten pochodzący z Doliny Róż w Bułgarii. Czas wyjaśnić, dlaczego różane kosmetyki są tak niepowtarzalne.

Olejek różany – właściwości

Bułgarski olejek różany ma niepowtarzalne właściwości. Wytwarzany jest w procesie destylacji płatków za pomocą pary wodnej. Ma on nie tylko właściwości aromaterapeutyczne (łagodzi stres i napięcie, poprawia nastrój, uspokaja, ułatwia zasypianie), ale również kosmetyczne:

  • działa aseptycznie i przeciwzapalnie, łagodzi objawy trądziku
  • poprawia wygląd skóry: koi cerę wrażliwą, dodaje blasku szarej i zmęczonej,
  • olejek różany wpływa korzystnie na rozszerzone naczynka krwionośne wzmacniając ich ścianki i nie dopuszczając do powstawania pajączków
  • zimniejsza zaczerwienienia
  • poprawia koloryt skóry
  • olejek różany jest idealny dla skóry dojrzałej, starzejącej się – wygładza zmarszczki i poprawia jędrność skóry
  • zmniejsza opuchliznę i sińce pod oczami
  • olejek różany zawiera witaminy E i C oraz nienasycone kwasy tłuszczowe: działa stymulująco, pobudza produkcję kolagenu, spowalnia procesy starzenia i zwalcza stres oksydacyjny
  • znakomicie odżywia skórę, wygładza i dba o odpowiedni poziom jej nawilżenia
  • olejek różany wpływa korzystnie na każdy rodzaj cery – od trądzikowej, przez zmęczoną i wiotką, oraz wrażliwą i naczynkową
  • łagodzi podrażnienia słoneczne i zmniejsza widoczność plam i nierówno rozłożonych pigmentów na skórze (rozjaśnia plamy wątrobowe)
  • mało kto wie, że olejek różany działa jak afrodyzjak 🙂 Jest idealny do masażu
  • nadaje się jako odżywka do suchych i łamliwych paznokci – wzmacnia je, nawilża i regeneruje płytkę paznokcia

Podsumowując: olejek różany jest jak „kosmetyczny everyman” – wszechstronny i doskonały, idealnie dopasuje się do rodzaju skóry i zwalczy jej problemy.

Jak stosować olejek różany?

Możecie kupić eteryczny olejek różany, który nadaje się do kominków i innych podgrzewaczy (ten rodzaj olejku możecie też wlewać do wanny, aby urządzić sobie różane spa – oczywiście w bardzo rozsądnych proporcjach, czyli dosłownie kilka kropli na wannę wody).

Kosmetyczny olej różany nadaje się z kolei do masażu i pielęgnacji twarzy. Najlepiej stosować go na noc jako serum pod krem, przy skórze zmęczonej można dodać kilka kropli do kremu na dzień. Nadaje się do stosowania pod oczy – wystarczy niewielką ilość wklepać w ten delikatny obszar twarzy. Olejek różany świetnie współgra z innymi naturalnymi olejami jojoba, migdałowym, awokado, makadamia, arganowym lub masłem shea).

Coś jeszcze? Jasne, że tak:) Olejek różany jest doskonały na włosy: poprawia ich wygląd, domyka łyski, wygładza, zapobiega utracie wody. Można go stosować do spółki z innymi olejami lub dodawać do odżywek do włosów.

Ja stosuję go jeszcze jako dodatek do maseczek na twarz: nie tylko do tych DIY robionych w domu, ale również do „gotowców” kupowanych w sklepie. Polecam:)

Woda różana – życiodajna i odmładzająca

To zabrzmi zaskakująco, ale Bułgarzy stosują wodę różaną nie tylko w kosmetyce, ale również w kuchni. Istnieją nawet odmiany wody różanej zmieszanej z mineralną lub źródlaną wodą – służą do picia, odmładzają dodają wigoru, odżywiają i pielęgnują skórę od środka 😉

Woda różana to pozostałość po procesie destylacji płatków. Wiem, że słowo „pozostałość” ani „efekt uboczny” nie brzmi do końca dobrze, niemniej jednak woda różana ma równie silne i cenne właściwości. Szybko odkryto, że obfituje ona w bioflawonoidy, oraz lotne olejki eteryczne, witaminy E oraz C.

Woda różana – właściwości

jestem zakochana w wodzie różanej. Towarzyszy mi przez cały rok, latem noszę ja w torebce jako zamiennik wody termalnej i po prostu zraszam nią skórę. Dlaczego? Oto garść ( a może nawet bukiet) powodów:

  • nawilża i zmiękcza skórę (nawet bardzo zmęczona i szarą)
  • wyrównuje koloryt i rozjaśnia cerę
  • woda różana ma działanie łagodzące
  • nadaje się do skóry naczynkowej, trądzikowej dojrzałej
  • działa przeciwzmarszczkowo
  • równoważy pH skóry
  • woda różana doskonale regeneruje i odświeża
  • chroni przed działanie wolnych rodników
  • tonizuje skórę
  • nadaje się do pielęgnacji włosów
  • zmniejsza blizny i zaczerwienienia
  • woda różana zmniejsza widoczność porów

Woda różana – jak ją stosować?

Jak już wspomniałam stosuję ją jako hydrolat (wlewam ja do eleganckiej buteleczki z atomizerem i po prostu zraszam nią twarz zawsze wtedy, gdy czuję ze skóra traci elastyczność, zaczyna się przesuszać lub powoduje dyskomfort, np. staje się zbyt napięta). Taka woda jest idealna ie tylko na lato, ale również do klimatyzowanych pomieszczeń.

Bardzo lubię ją stosować jako część wodną wszelkich maseczek DIY, często rozrabiam z jej pomocą maseczki z glinki. Spryskują nią również włosy, dodaję do olejków, spłukują nią włosy po ostatnim płukaniu – w ten sposób łuski domykają się a moje włosy pachną po prostu pięknie i zyskują porcję odżywienia.

Czy zainteresowała Was trochę taka pachnąca pielęgnacja? A może stosujecie wodę różaną od dawna i macie jakieś ciekawe, inne pomysły na jej zastosowanie? Napiszcie też czy polecacie szczególnie któryś kosmetyk z wodą różaną, ponieważ obecnie wydaje ja tak wiele firm, ze czasem można się zagubić w bogatej, różanej ofercie. Z całą pewnością najlepsze są te bułgarskie, prosto z różanej doliny. Piszcie koniecznie:)

0 Komentarzy

Zostaw komentarz