Olej rokitnikowy – mój sposób na młodo wyglądającą cerę

Zawiera nawet 12x więcej witaminy C niż świeża pomarańcza. To składnik uwielbiany przez luksusowe marki, które wzbogacają nim swoje kosmetyki. Często nazywany jest eliksirem młodości. O czym mowa?

Chciałabym przedstawić wam składnik, który pokochałam dzięki mojej babci. Tak, nie pomyliłam się. To właśnie ona odkryła przede mną sekrety naturalnej pielęgnacji i zapoznała mnie z najskuteczniejszymi olejkami roślinnymi. Wśród nich był ten, który w ostatnich miesiącach stał się niezwykle popularny na całym świecie.

OLEJ ROKITNIKOWY

Olej rokitnikowy, jak sama nazwa wskazuje, jest wytłaczany z rokitnika, czyli popularnej rośliny o charakterystycznych, pomarańczowych owocach. Często można spotkać ją w ogrodach. Powiedzieć wam ciekawostkę? Rokitnik bywa nazywany rosyjskim ananasem xD

Wzmożone zainteresowanie olejem rokitnikowym w kosmetyce wynika przede wszystkim z tego, jak bogatym jest składnikiem. Sama byłam zaskoczona, ile niezbędnych naszej skórze i włosom substancji odżywczych ma w sobie.

Zimnotłoczony i oczywiście nierafinowany olej rokitnikowy zawiera bardzo dużo witaminy C, której dostarczanie w pielęgnacji jest najprostszym sposobem na piękną cerę. To jednak nie wszystko, bo olej rokitnikowy kryje w sobie także kompleks witaminowy A+B+E, który skutecznie opóźnia pojawianie się pierwszych oznak starzenia się. Myślicie, że to wszystko? Nic bardziej mylnego, bo olej rokitnikowy to również źródło aminokwasów, kwasu foliowego, flawonoidów, minerałów takich jak wapń, fosfor i potas… wyliczanka może trwać naprawdę w nieskończoność. Nic dziwnego, że olej rokitnikowy niemal na stałe zagościł w codziennej pielęgnacji wielu kobiet. Również mojej.

JAK DZIAŁA OLEJ ROKITNIKOWY?

To produkt, który uwielbiam stosować zarówno do pielęgnacji włosów (szczególnie w wersji z innymi olejkami i ekstraktami, Natura Siberica Oblepikha), ale także na twarz, ciało lub paznokcie bez żadnych dodatków. Co można zyskać regularnie stosując naturalny olej z rokitnika?

Olejek rokitnikowy:

  • ogranicza starzenie się skóry i opóźnia powstawanie zmarszczek
  • dogłębnie odżywia i regeneruje skórę oraz włosy
  • ma właściwości antybakteryjne, więc świetnie zwalcza trądzik
  • wspomaga walkę z niedoskonałościami, ujednolicając kolor,
  • pomaga pozbyć się starych blizn, bruzd i rozstępów.

0 Komentarzy

Zostaw komentarz